Studenten beginnen start-up ReCare

Vijf vierdejaarsstudenten van InHolland Alkmaar richtten de start-up ReCare op voor de ontwikkeling van de GripMax, een oplossing voor het schoonmaken van warmtewisselaars. Het idee ontstond vanuit de minor Ondernemen en Innoveren die begin september dit jaar van start ging. Tijdens een halfjarig project moeten studenten met elkaar een innovatief en duurzaam project uitdenken, produceren en ook verkopen. Onderdeel daarvan is het opzetten van een eigen onderneming.

De GripMax is een idee van Tim Endel en Sjoerd Algra van Bouwkunde en Mark Kroes, Lotte Haan en Jelle Wevers van Technische bedrijfskunde. De eerste weken van de minor (soort bijvak naast hoofdrichting, red.) stonden in het teken van ideeën opdoen. De studenten zijn daarom voor inspiratie naar verschillende bedrijven gegaan zoals schilderbedrijven, kappers, bouwbedrijven, en ook warmtetechniek bedrijven. Bij cv-ketelspecialist Feenstra is het idee voor de GripMax ontstaan.

Door in een vroeg stadium van hun productontwikkeling met praktijkopleiders en installatiemonteurs van onder andere Feenstra, ESNW en Bonarius in gesprek te gaan, is een oplossing bedacht die het schoonmaken van warmtewisselaars veel gemakkelijker maakt en voor veel meer gemak en minder blessures bij de monteur zorgt. De leverancier van de ketels en originele kammen is ook enthousiast: “ Vandaag met deze groep studenten kennis mogen maken bij Intergas, na hun productpresentatie zeer enthousiast geworden.”- Gerrie Sieljes, technisch adviseur bij Intergas Verwarming bv.

GripMax
De GripMax bestaat uit een warmtewisselaarkam, gemaakt van RVS. De voordelen van RVS is dat dit materiaal roestvast, watervast en duurzaam is. Het handvat wordt gemaakt van PA6. Dit materiaal heeft de eigenschappen dat het een hoge taaiheid heeft, goede slijtvastheid en een hoge sterkte. Voor optimaal comfort worden deze twee onderdelen aan elkaar bevestigd met verzonken schroeven.