De hele wereld stapt over op gas

Iedereen is druk bezig met zonnepanelen en windmolens, maar voorlopig is aardgas nog de brandstof voor de toekomst. Shell investeert daarom 12 miljard euro in een Canadese gasfabriek.

De grootste investering ooit in het land. Ook voor Shell is het bedrag enorm, maar niet uniek. De Brits-Nederlandse olie- en gasgigant investeert al jaren fors in gasproductie. Vooral in vloeibaar aardgas, lng genaamd. De verwachting is dat die vraag flink zal toenemen de komende jaren. Ook oliemaatschappij BP verwacht de komende decennia een forse groei van lng. Nu is het na olie en aardgas de derde energiebron. Maar het zal olie binnen twintig jaar voorbijstreven is de verwachting.

Volgens het oliebedrijf is gas de schoonste fossiele brandstof en is het daarom noodzakelijk om gas te gebruiken om de milieudoelstellingen te halen. Zeker omdat wind en zon voorlopig geen volwaardig alternatief zijn voor fossiele brandstoffen. De milieubeweging vindt gas maar een overbodige tussenstap en wil het liefst direct van kolen en olie overstappen op hernieuwbare energiebronnen als wind en zonne-energie. Widdershoven ziet dat niet snel gebeuren. “’s Nachts schijnt de zon niet en het waait ook niet altijd. Er zullen dus altijd energiecentrales nodig blijven om elektriciteit op te wekken als er geen zon of wind is. En dan zijn gascentrales het beste alternatief.”

Dat is ook de reden dat Widdershoven niet zo veel waarde hecht aan de uitspraak dat Nederland van het gas af wil. “De hele wereld gaat aan het gas en wij gaan er vanaf. Ik denk dat we gas juist hard nodig hebben als we helemaal op elektriciteit overstappen. Dat kan alleen als je voldoende gasgestookte energiecentrales hebt.”

De energiedeskundige wijst ook op een paradoxale situatie. “De VS is het enige land dat uit het klimaatakkoord is gestapt. Maar het is ook het enige land dat de CO2-uitstoot heeft verminderd. Een land als Duitsland met zijn Energiewende (zo snel mogelijk overstappen van kernenergie en fossiele brandstof op hernieuwbare energie) stoot nog steeds meer CO2 uit.”

Lees hier het hele artikel