Ondertussen….in Duitsland

Waar in Nederland gasloos het toverwoord is en de overheid op grote schaal alternatieve energiebronnen promoot, hebben ze in Duitsland een iets andere interpretatie van de energietransitie. Opvallend nieuwtje tijdens de vakbeurs voor sanitair en energietechniek ISH in Frankfurt was dat aardgas juist werd gepromoot als het schone alternatief voor steen- of bruinkool.

Op de stand van Erdgas viel ons oog op een reclame-uiting van een huis in een supergroene omgeving. Groot in beeld stond de tekst: Erdgas für Heute, für Morgen, für Alle. Oftewel: aardgas voor vandaag, voor morgen, voor iedereen. Hoe zit dat?

Aardgas als groene alternatief

In Duitsland zijn aardolie en bruinkool nog algemeen geaccepteerde energiebronnen voor de verwarming van woningen. Bij onze oosterburen wordt gas dan ook gezien als het ‘groene’ alternatief voor bruinkool. Handig ook bij het fluctuerende aanbod van duurzame energiebronnen als zonne- en windenergie.

Flinke stap voorwaarts

Overheid en opinie zijn in Duitsland minder strikt dan bij ons wanneer het gaat om de toepassing van aardgas voor het verwarmen van gebouwen. Omdat de overstap van een olie- of gasgestookte kachel naar een aardgasgestookte CV-ketel voor veel Duitsers een flinke stap voorwaarts is, geeft de overheid zelfs een eenmalige subsidie van 750 euro bij aansluiting op het aardgasnetwerk. Die kun je als consument goed gebruiken bij de aanschaf van een CV-ketel.

Lees ook de blog van Eddy Buiting over zijn bezoek aan de ISH