Kabinetsvisie op Waterstof

Groene waterstof

Enkele weken geleden heeft het Kabinet haar visie over waterstof met de Tweede Kamer gedeeld. Volgens het Kabinet zijn CO2-vrije gassen, zoals CO2-vrije waterstof, onmisbaar voor een duurzaam energiesysteem. CO2-vrije waterstof, ook wel groene waterstof genoemd, wordt gemaakt door water met hulp van groene stroom te splitsen in zuurstof en waterstof.

Veelzijdige brandstof

Ook in het Klimaatakkoord staat dat groene waterstof cruciaal is voor de energietransitie. Dat komt omdat waterstof op veel manieren ingezet kan worden. Waterstof wordt nu al gebruikt in de chemische industrie om producten van te maken, maar ook in andere sectoren is het een ideale vervanger van fossiele brandstoffen. Zo kan waterstof gebruikt worden bij industriƫle processen met hoge temperaturen, zoals de staalindustrie, de transportsector, om vrachtwagens op te laten rijden, en in de elektriciteitssector om groene stroom mee op te slaan.

Pilotprojecten

Het kabinet benoemt in haar visie specifiek de mogelijkheid om aardgas te vervangen voor waterstof bij het verwarmen van huizen en gebouwen. De komende jaren zal er nog niet veel groene waterstof geproduceerd worden omdat er nog niet veel groene stroom beschikbaar is (in 2019 was ongeveer 15% van de elektriciteitsproductie duurzaam). Daarom kiest het kabinet ervoor om de komende vijf jaar vooral te gebruiken om ervaring op te doen met pilotprojecten en demonstraties.

HR-ketel op waterstof

Intergas is ook overtuigd van het potentieel van waterstof. Wij denken, net als het Kabinet, dat het nog even zal duren voor er genoeg waterstof beschikbaar is. Om toch ervaring op te doen, is Intergas betrokken bij een pilotproject in de gemeente Oldambt in Groningen. In het kader van het Programma Aardgasvrije Wijken zal in die gemeente een deel van de huizen verwarmd worden met waterstof. De ervaringen die we daar opdoen, gebruiken onze engineers om de beste waterstof HR-ketel te maken die denkbaar is. We houden u op de hoogte.