Wereldprimeur waterstofhybride in Groningen

Op 20 november zijn in het dorp Wagenborgen (Groningen) de eerste woningen aangesloten op het nieuw ontwikkelde waterstofnetwerk van pilot WaterstofWijk Wagenborgen. De huizen die meedoen aan dit project worden voortaan verwarmd door onze hybride warmtepomp in combinatie met onze waterstofketel. De combinatie van een hybride warmtepomp met waterstof wordt voor het eerst toegepast.

De komende weken gaan er 33 woningen over van aardgas naar groene waterstof. Het waterstof wordt via het net geleverd vanaf het Waterstof Ontvangst Station (WOS) bij Eelshuis Energie in Siddeburen.

De afgelopen jaren is er door verschillende partijen hard gewerkt aan het pilot project. De benodigde infrastructuur is aangelegd en de woningen zijn verduurzaamd. Dit is gedaan door middel van isolatie en zonnepanelen. De woningen hebben een Intergas Xplore waterstofketel die samenwerkt met onze hybride warmtepomp, de Intergas Xtend. De warmtepomp voorziet in grootste deel van de warmtevraag, de waterstof cv-ketel springt op zeer koude dagen bij en neemt het tapwater voor zijn rekening.

Het project is een mooi voorbeeld van hoe de hybride route er in de praktijk uitziet, aldus Peter Cool, technisch directeur van Intergas. “Met een hybride warmtepomp bespaar je tot wel 70 of 80% op je gasverbruik. In dit project vervangen we met onze waterstofhybride de restvraag naar gas volledig door groene waterstof. Daarmee tonen we aan dat de hybride route een eindoplossing is voor de verduurzaming van woningen.” Projectleider Waterstof & Innovatie Gerrit Zijlstra voegt toe: “In dit project wordt voor het eerst ter wereld op deze schaal een waterstofhybride toegepast. In de cv-ketel zit de nieuwste techniek met een unieke waterstofvlambewaking. Deze cv-ketel op 100% waterstof, in combinatie met een hybride warmtepomp, is de nieuwste innovatie van Intergas.”