Duurzaam verwarmen & besparen
met een hybride warmtepomp

Goed voor je portemonnee, goed voor het milieu. Met een hybride warmtepomp is het mogelijk om je huis te verwarmen met minder aardgas. Een hybride installatie bestaat uit een elektrische warmtepomp die samenwerkt met een (nieuwe of bestaande) cv-ketel om je huis te voorzien van verwarming en warm tapwater. Bij een hybride installatie neemt de warmtepomp het overgrote deel van de verwarmingsvraag voor zijn rekening. Op hele koude dagen en bij de productie van warm tapwater, springt de cv-ketel bij. Op deze manier is het mogelijk om het gasverbruik tot wel 80% te verlagen.

Waarom hybride verwarmen?

Om verdere opwarming van de aarde te beperken zijn er klimaatdoelen afgesproken door de overheid. We moeten met z’n allen de CO2-uitstoot terugdringen en minder fossiele brandstoffen gebruiken. Op dit moment is aardgas de voornaamste bron voor het verwarmen van woningen en voor warm tapwater. Door het toepassen van een hybride warmtepomp naast een cv-ketel is het mogelijk om direct gas te besparen en dus minder CO2 uit te stoten. Een prettig gegeven met de sterk stijgende gasprijzen.

Een bijkomend voordeel van een hybride warmtepomp is dat deze in veel situaties toepasbaar is. Dit in tegenstelling tot het volledig elektrisch verwarmen dat met name geschikt is voor nieuwbouwwoningen of woningen waarbij stevig is geïnvesteerd in isolatie en lage temperatuur afgiftesystemen.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een warmtepomp werkt op stroom en haalt zijn warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater. Deze warmte wordt gebruikt voor de verwarming van je woning. In een hybride opstelling werkt de  warmtepomp samen met een traditionele cv-ketel. Hierbij levert de cv-ketel altijd het warme tapwater, voor onder andere je douche. En zorgt de warmtepomp voor verwarming van de woning. Is de warmtetoelevering van de warmtepomp onvoldoende om je woning te verwarmen? Bijvoorbeeld bij hele koude buitentemperaturen, dan neemt de cv-ketel het over. Hierdoor ben je onder alle omstandigheden verzekerd van warm water en een comfortabel binnenklimaat.

Subsidiemogelijkheden ISDE-regeling

De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is een subsidieregeling die vanuit de rijksoverheid georganiseerd is om duurzaam verwarmen te stimuleren. De ISDE-regeling is geschikt voor zowel particuliere gebruikers als zakelijke gebruikers. Intergas heeft verschillende producten die in aanmerking komen voor de ISDE-regeling. Zo is het mogelijk om van de subsidie gebruik te maken bij installatie van de Daikin Intergas Altherma hybride warmtepomp, de Intergas/Daikin Monobloc combinatie en de Intergas Xource (all-electric). De hoogte van de subsidie verschilt per toepassing, kijk voor meer informatie op www.rvo.nl.

Hybride warmtepomp hoeft geen tussenstap te zijn

Waar een hybride in het verleden vooral als tussenoplossing werd gezien, zijn er inmiddels steeds meer signalen dat dit ook een geschikte eindoplossing zou kunnen zijn. All-electric toestellen zijn vanwege de kosten slechts voor een kleine groep mensen beschikbaar en zij zouden daarmee alle ruimte op het elektriciteitsnet gebruiken. De rest van Nederland heeft dan nog steeds geen energiezuinige oplossing en blijft veel CO2 uitstoten. Hybride warmtepompen zijn wat dat betreft een sociale oplossing. Ze zijn betaalbaar en zorgen ervoor dat het gasverbruik tot 80 procent kan dalen, mits ze goed zijn afgesteld. Om het gasverbruik uiteindelijk naar nul te krijgen, kun je ervoor kiezen om nog een boiler voor warm water te plaatsen. Ook met het beter inregelen van CV-radiatoren en betere isolatiemaatregelen valt nog winst te behalen. Daar is na de plaatsing van de hybride nog vele jaren tijd voor. Er is maar weinig gas nodig voor de hybride waterpomp en dat is uit groen gas of waterstof te halen.

Bekijk onze hybride warmteoplossingen

Veelgestelde vragen

Hieronder tref je de meest gestelde vragen aan voor onze hybride warmteoplossingen. Staat jouw vraag er nog niet tussen? Neem dan contact op met jouw installateur.

Moet ik mijn cv-ketel altijd vervangen bij de installatie van een Hybride warmtepomp?

Nee, dat hoeft niet per definitie. Bij een hybride warmtepomp systeem werken de cv-ketel en de warmtepomp samen om een woning te verwarmen en van warm tapwater te voorzien. Het is mogelijk om een warmtepomp naast je bestaande cv-ketel te plaatsen. Oudere cv-toestellen zijn echter minder zuiniger en minder efficiënt dan recent geïnstalleerde toestellen. Om meer te besparen is het dus in sommige gevallen wenselijk om de cv-ketel toch te vervangen voor een nieuwe bij de installatie van een hybride warmtepomp.

Onze Xtend is een add-on warmtepomp. De warmtepomp en de binnenunit kunnen gecombineerd worden met een bestaande cv-ketel. Door de OpenTherm verbinding is het mogelijk om de Xtend te combineren met het merendeel van de gangbare cv-ketels op de markt. Meest optimaal is echter de combinatie met een Intergas HRE, HReco of Xtreme.

Hoe kan ik warmtepomp aanschaffen of een offerte aanvragen?

Het is bij Intergas niet mogelijk om rechtstreeks een warmtepomp aan te schaffen. Dit verloopt altijd via je installateur. Het adviseren en installeren van een hybride warmtepomp vergt advies op maat. Je installateur is de vakman die je hierin kan adviseren. Aangezien een belangrijk gedeelte van de aanschafkosten van een hybride in het installeren zit, is het voor ons niet mogelijk om offertes of indicaties af te geven van de totaalprijs. Heb je nog geen installateur? Vind er dan één bij je in de buurt.

Wat is het verschil tussen een hybride warmtepomp en een All-Electric warmtepomp?

Een All-electric warmtepomp is volledig gasloos en gebruikt elektriciteit om de warmte uit de lucht of de grond om te zetten naar bruikbare energie zodat een woning van verwarming en warm tapwater wordt voorzien. Het voordeel hiervan is dat er geen gebruik gemaakt wordt van fossiele brandstoffen en dat hierdoor de CO₂-uitstoot wordt beperkt.

Niet elke woning is echter geschikt voor een volledige All-electric warmtepomp. Er zijn namelijk een aantal belangrijke aandachtspunten bij het plaatsen van een All-electric system. Zo zijn onder andere een goede isolatie van de woning, een lage temperatuur afgiftesysteem en de hoeveelheid ruimte in een woning van belang.

Ook een hybride warmtepomp gebruikt warmte uit de buitenlucht om een woning van warmte te voorzien. Deze vormt echter een team met je cv-ketel. Als de warmtevoorziening vanuit de warmtepomp niet voldoende is, dan springt de cv-ketel bij. Bijvoorbeeld op hele koude dagen.

Afgiftesysteem
Voor een goede werking van een All-electric warmtepomp is een lage temperatuur afgiftesysteem noodzakelijk. Dit zijn bijvoorbeeld vloerverwarming of lage temperatuurconvectoren- of radiatoren. Een traditionele cv-ketel levert warm water tot een temperatuur van 80C. Een All-electric warmtepomp daarentegen werkt het meest efficiënt met temperaturen rond de 35C. Een hybride warmtepomp zit hier tussenin met temperaturen tot ongeveer 55C.